Έχω σπουδάσει Marketing και τα τελευταία χρόνια απασχολούμαι στον τομέα των πωλήσεων. Πριν απο κάποιους μήνες είχα μια συνέντευξη για την θέση προϊσταμένου σε ένα τμήμα μιας μεγάλης εταιρείας. Είχα ραντεβού με κάποιον κύριο που κατείχε σημαντική θέση στην εν λόγω εταιρεία. Ο λόγος που μου θα μου μείνει αξέχαστη η συγκεκριμένη συνέντευξη δεν είναι κάποια συγκλονιστική ερώτηση που μου έγινε ή κάτι τέτοιο αλλά αυτό που κρατούσε στα χέρια του ο κύριος με τον οποίο είχα ραντεβού…!

Μόλις μπήκα στο γραφείο του βρέθηκα αντιμέτωπη με μια έκπληξη! Ο κύριος που με περίμενε ήταν εντυπωσιακός με το κοστούμι που φορούσε, είχε τις σημειώσεις του και όλα τα σχετικά αλλά είχε αναμμένο και ένα πούρο! Ναι, πούρο και γαλλικό καφέ για να συνοδεύει το κάπνισμα! Σάστισα για ελάχιστα δευτερόλεπτα και δεν μπορούσα να πάρω το βλέμμα μου απο αυτό! Σκέφτηκα ότι θα το σβήσει, αλλά αντί αυτού μου είπε: «Μήπως σας ενοχλεί ο καπνός;». Φυσικά απάντησα πως δεν με ενοχλεί και αυτό ήταν αλήθεια (καπνίζω και εγώ άλλωστε). Αυτό που με ενοχλούσε πραγματικά εκείνη την στιγμή δεν ήταν το γεγονός ότι κάποιος κάπνιζε, αλλά το ότι κάπνιζε κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης!

Το θέμα ήταν ότι δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ όσο θα ήθελα σε όλα όσα μου έλεγε. Σκεφτόμουν ότι θα έπρεπε να του απαντήσω το εξής: «Φυσικά και δεν με ενοχλεί ο καπνός, φαντάζομαι θα το σβήσετε μόλις ξεκινήσουμε την συνέντευξη…, για λόγους ευγένειας το λέω, συμφωνείτε;». Αυτό θα μπορούσε να το πει οποιοσδήποτε που δεν θα είχε ανάγκη την δουλειά γιατί αφού θα το έλεγε προφανώς θα του δείχνανε κατευθείαν την πόρτα της εξόδου!

Ίσως να ακούγομαι υπερβολική αλλά το θεώρησα αγένεια δίοτι η συνέντευξη είναι μια αγχωτική διαδικασία όπως και να χει, όταν λοιπόν βλέπεις το άλλον να καπνίζει απο την «ασφάλεια» της θέσης του, λογικό είναι να σε αποσυντονίζει και να σε ενοχλεί!

Εσύ έχεις το άγχος σου, τα προβλήματα σου και την τεράστια θέληση να πάρεις την δουλειά και ο κάθε διευθυντής έχει την πολυτέλεια να σου κάνει την συνέντευξη και ταυτόχρονα να καπνίζει ένα πούρο κάθε φορά που εσύ προσπαθείς να συγκεντρωθείς για να δώσεις την πιο εύστοχη και εντυπωσιακή απάντηση στις ερωτήσεις του!

Τελικά δεν πήρα την δουλειά, βασικά δεν με ειδοποιήσανε ποτέ για την εξέλιξη της συνέντευξης. Πέρασε αρκετός καιρός άλλωστε και έχω βγάλει το συγκεκριμένο συμπέρασμα απο μόνη μου. Λέτε να με πάρουν μετά απο τόσους μήνες; Τι να πω, θεωρώ ότι ήμουν σωστή και ετοιμόλογη στις απαντήσεις μου, ίσως να με εκνεύρισε το «πούρο» αλλά πιστεύω ότι δεν το έδειξα. Όπως και να ‘χει αυτή είναι μια συνέντευξη που θα θυμάμαι για πάντα και ήθελα να την μοιραστώ μαζί σας! Ευχαριστώ.

Πηνελόπη Κ.