Όταν ψάχνεις δουλειά στέλνεις το βιογραφικό σε διάφορες αγγελίες που πιστεύεις ότι ανταποκρίνονται στις προσδοκίες σου. Οι περισσότερες απο αυτές αναγράφουν την επωνυμία της εταιρείας, υπάρχουν όμως και αρκετές εταιρείες που απευθύνονται σε γραφεία διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, τα οποία αναλαμβάνουν όλη την διαδικασία, απο την αγγελία μέχρι την συνέντευξη και την επιλογή. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι πολύ απλός, ουσιαστικά αναλαμβάνει κάποιος τρίτος το δύσκολο έργο της συγκέντρωσης των βιογραφικών, τα ταξινομεί, τα οργανώνει και καλεί για συνέντευξη τους υποψήφιους με τα καταλληλότερα τυπικά προσόντα, πάντα σε σχέση με τις απαιτήσεις της θέσης που πρέπει να καλυφθεί. Αυτό στην ουσία επιβεβαιώνει πόσο σημαντικό είναι το περιεχόμενο του βιογραφικού σου.

Έτσι και εγώ ψάχνοντας για δουλειά απάντησα σε μια ανάλογη αγγελία. Φυσικά δεν γνώριζα για ποιά εταιρεία πρόκειται, κάτι που αν το σκεφτείτε είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ίσως είναι και λίγο αστείο, διότι στέλνεις το βιογραφικό και μια συνοδευτική επιστολή που αναφέρεις ότι θεωρείς πως είσαι ο κατάλληλος για την θέση αλλά ουσιαστικά δεν γνωρίζεις ποιά είναι η εταιρεία και αν πραγματικά θα ήθελες να εργαστείς εκεί. Όπως και να χει, έτσι λειτουργεί το σύστημα και όταν είσαι στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα του 2011 δεν έχεις και πολλές επιλογές για να το κρίνεις, απλά το ακολουθείς.

Μετά απο περίπου 10 μέρες, μου τηλεφώνησαν και κανονίσαμε το πρώτο ραντεβού. Τους ρώτησα για ποιά εταιρεία πρόκειται αλλά δεν πήρα καμία απάντηση. Στην συνέντευξη όλα κύλησαν ομαλά, οι ερωτήσεις ήταν φυσιολογικές αλλά δεν πήρα καμία πληροφορία για την εταιρεία, εκτός του ότι είναι σε ηγετική θέση στον χώρο της… Όλες μου οι απαντήσεις ήταν σωστές και με αρκετό ζήλο θα έλεγα, και όλα αυτά χωρίς να ξέρω την εταιρεία, απλά με ενημέρωσαν ότι αν επιλεγχθώ, το επόμενο στάδιο θα είναι ένα τεστ προσωπικότητας που θα πρέπει να κάνω. Έτσι και έγινε, με κάλεσαν μετά απο 2 εβδομάδες και κλείσαμε ραντεβού για το τεστ. Για 2,5 ώρες απαντούσα σε διάφορες ερωτήσεις χωρίς να γνωρίζω (το ξανατονίζω) για ποιά εταιρεία τις απαντάω!

Αυτό που συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι σου δημιουργείται μια ανάγκη να πείσεις αυτόν που σου κάνει την συνέντευξη ότι εσύ είσαι ο ιδανικός για την θέση (κάτι που μπορεί να το έκανες και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, αλλά τώρα λόγο της μυστικοπάθειας γύρω απο την επωνυμία της επιχείρησης, η ανάγκη αυτή γίνεται πολύ μεγαλύτερη).

Τελικά μετά απο 1 μήνα και κάτι μέρες μου τηλεφώνησαν και μου έκλεισαν ραντεβού στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας!!! Το αστείο είναι ότι μόλις μου είπανε την επωνυμία της και τον χώρο που δραστηριοποιείται, εγω δεν την γνώριζα καν! Ουσιαστικά και να μου έλεγαν απο την αρχή για πια εταιρεία πρόκειται δεν θα άλλαζε κάτι… Απλά τώρα είχα προσπαθήσει πολύ περισσότερο να κερδίσω την συγκεκριμένη θέση και τελικά την κέρδισα (αφού πέρασα απο 2 ακόμη συνεντεύξεις στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας). Συνολικά απο την ημέρα που έστειλα το βιογραφικό μου πέρασαν 2 ολόκληροι μήνες όπου ξεκίνησα να εργάζομαι με ιδιαίτερο ζήλο αλλά και ικανοποίηση διότι η διαδικασία επιλογής δεν ήταν καθόλου εύκολη.

Το συμπέρασμα μου; Πάντα να προσπαθείτε για το καλύτερο! Ποτέ δεν ξέρετε ποιά εταιρεία βρίσκεται πίσω απο μια αγγελία που έχει αναλάβει ένα γραφείο διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να σας επιλέξουν και να απλά να αρνηθείτε την θέση…! (αν και με τα σημερινά εργασιακά δεδομένα δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος που θα το έκανε).