Στην χώρα μας εν έτη 2012 βιώνουμε δραματικές αλλαγές σχεδόν σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Τον τελευταίο καιρό βρέθηκα αρκετές φορές σε συζητήσεις με φίλους & γνωστούς που είχαν σχέση με τις λιγοστές αγγελίες που υπάρχουν στην αγορά και τις ακόμη λιγότερες πιθανότητες για κάποια συνέντευξη που μπορεί να παρουσιαστεί. Στις περισσότερες συζητήσεις όμως υπήρχε ένας κοινός παράγοντας, αυτός της συνέντευξης του πενταλέπτου!

Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι πλέον πολλές συνεντεύξεις θα μπορούσαν να μπούνε στην κατηγορία αυτή. Ο λόγος είναι ο προφανής…, η διάρκεια τους είναι μόλις 5 λεπτά! Πολλές επιχειρήσεις πλέον, έχοντας την πολυτέλεια να διαλέξουν ανάμεσα σε εκατοντάδες υποψηφίους για μια θέση εργασίας αρέσκονται σε αυτή τη νέα ομολουγουμένως μόδα, όπου αφιερώνουν μόλις 5 λεπτά στον κάθε υποψήφιο ανακοινώνοντας του πληροφοριακά τις απαιτήσεις της θέσης, τις υποχρεώσεις του και τέλος το μηδαμινό μισθό που προσφέρουν (ίδιος για όλους) χωρίς φυσικά να λάβουν υπόψη τις γνώσεις του υποψηφίου, την εμπειρία, τις σπουδές, τα πτυχία, την προϋπηρεσία και πολλά άλλα. Για να είμαι πιο σαφής, φυσικά και τους ενδιαφέρουν όλα αυτά αλλά όχι στο σημείο που θα πρέπει να τα αναγνωρίσουν με κάποιο τρόπο και στον μισθό. Όταν πρόκειται για τον μισθό υπάρχει πλήρης ισότητα! :)

Ένα πρόσφατο και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μία γνωστή μου που είχε στείλει το βιογραφικό της σε επώνυμη διεθνώς εταιρεία ρούχων χωρίς να δεί κάποια συγκεκριμένη αγγελία. Απλά το έστειλε με δική της πρωτοβουλία. Εδώ θα ήθελα να αναφέρω ότι η προϋπηρεσία και οι γνώσεις της είναι πραγματικά αξιοζήλευτες (πτυχία σε διαφήμιση & μάρκετινγκ, μεγάλη εμπειρία σε πωλήσεις, διευθυντικές θέσεις κ.α.).

Μετά απο κάποιους μήνες λοιπόν την κάλεσαν στο τηλέφωνο για μια θέση εργασίας στην συγκεκριμένη εταιρία και έκλεισαν ραντεβού για την συνέντευξη. Ο χρόνος που κράτησε ήταν ακριβώς 5 λεπτά! Τόσο χρειάστηκε για να της ανακοινώσουν ότι χρειάζονται πωλήτρια part-time, όπου θα πρέπει να έχει δικό της μέσο για να μετακινείται στα διάφορα υποκαταστήματα και το ύψος του μισθού έφθανε τα …300 ευρώ! Φυσικά δεν αρκούσαν ούτε για το κόστος της βενζίνης αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Δεν ασχολήθηκαν καθόλου με το βιογραφικό της, απλά τις ανακοίνωσαν τα παραπάνω. Μια δουλειά που μπορεί κάλλιστα να την κάνει και μία κοπέλα που ακόμη δεν έχει τελειώσει το σχολείο και φυσικά χωρίς καμία προϋπηρεσία πάνω στο αντικείμενο. Πάντα με τα ίδια ακριβώς χρήματα!

Για αυτούς, όλοι οι υποψήφιοι μπαίνουν στην ίδια κατηγορία, ασχέτως βιογραφικού. Και φυσικά καταλήγουν στην μοναδική ερώτηση που απευθύνουν στον «άμοιρο» υποψήφιο: «Σας ενδιαφέρει η θέση;»

  • Το δυσάρεστο είναι ότι σε αυτή την ερώτηση η απάντηση που συνήθως λαμβάνουν είναι…: Ναι…
  • Το τραγικότερο όμως είναι ότι η απάντηση που παίρνουν οι υποψήφιοι αμέσως μετά είναι: Πολύ καλά, θα σας ενημερώσουμε αν πάρετε την θέση!!!