Η συνέντευξη είναι η διαδικασία κατά την οποία θα διαπιστωθεί αν κάποιος έχει τα απαραίτητα προσόντα και τις κατάλληλες γνώσεις για να αναλάβει μια δουλειά και αυτό επιτυγχάνεται με το να απαντήσει ο υποψήφιος προφορικά σε διάφορες ερωτήσεις. Η συνέντευξη είναι μία απο τις δημοφιλέστερες διαδικασίες επιλογής προσωπικού κυρίως στον ιδιωτικό τομέα και είναι απο τα πιο σημαντικά στάδια στην διαδικασία εύρεσης εργασίας. Μια συνέντευξη μπορεί να καθορίσει την καριέρα σου οπότε οφείλεις να είσαι κατάλληλα προτετοιμασμένος και να πάρεις σοβαρά την όλη διαδικασία.

Ουσιαστικά η συνέντευξη είναι μια συζήτηση με ένα η περισσότερα άτομα κατά την οποία πρέπει να αποδείξεις τα όσα αναφέρεις στο βιογραφικό σου. Η διαδικασία της συνέντευξης είναι απο μόνη της αγχωτική (…μιλάς με έναν άγνωστο που πρέπει να τον πείσεις ότι είσαι ο ιδανικός για την θέση, να του μιλήσεις για τον εαυτό σου, για τα επιτεύγματα σου και όλα αυτά μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα).

Οπότε αν σε αυτό το άγχος προσθέσεις και την πιθανή ανάγκη σου να εργαστείς τότε το να απαντήσεις για παράδειγμα σε μια κατά τα άλλα συνηθισμένη ερώτηση: “Που φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 5 χρόνια”, χρειάζεται προετοιμασία, υπομονή, ετοιμολογία, και πάνω απο όλα ηρεμία και καθαρό μυαλό. Την στιγμή που βρίσκεσαι στο τραπέζι της συνέντευξης απαιτείται απο μέρους σου να είσαι συγκεντρωμένος, να μην σκέφτεσαι πόσο ανάγκη έχεις την δουλειά, τους λογαριασμούς που πρέπει να πληρώσεις ή ότι οι υπόλοιποι υποψήφιοι ίσως να είναι καλύτεροι απο εσένα.

Καλό είναι να είσαι άνετος και να θυμάσαι ότι είσαι εκεί για να κάνεις μια συζήτηση διότι επιθυμείς να εργαστείς, είσαι εκεί διότι σε έχουν ήδη επιλέξει απο τα πολλά βιογραφικά που έχουν λάβει και αυτό απο μόνο του είναι μια μικρή επιτυχία. Κρατάς πάντα την αξιοπρέπεια σου, είσαι ευγενικός και δεν ξεχνάς ότι δεν είσαι ο μοναδικός αγχωμένος στο τραπέζι της συνέντευξης. Ο συνομιλητής σου έχει και αυτός τους δικούς του προβληματισμούς διότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα πρέπει να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα, κάνοντας τις σωστές ερωτήσεις για να προτείνει τον ιδανικότερο υποψήφιο για την θέση.

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάς ότι δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία για να κάνεις πρώτη εντύπωση, οπότε απο την στιγμή που θα μπείς στην εταιρεία που είσαι υποψήφιος για κάποια θέση, προσπαθείς σε κάθε τι που θα πείς ή θα κάνεις να δείχνεις ήρεμος, διαφορετικός και πάνω απο όλα να δείχνεις ότι έχεις αυτοπεποίθηση διώχνοντας το άγχος και κάθε προβληματισμό. Να είσαι ο εαυτός σου και να μην ξεχνάς να χαμογελάς :) .

Καλή επιτυχία!