Το επόμενο βήμα μετά την προετοιμασία του βιογραφικού μας είναι να απαντήσουμε στο ερώτημα: “Να βάλω φωτογραφία ή όχι;”.

Αυτό το ερώτημα το έχω ακούσει αρκετές φορές και η απάντηση μου είναι πάντα: “Εξαρτάται…”

Απο τι εξαρτάται; Απο πολλούς παράγοντες που είναι εντελώς διαφορετικοί για τον καθένα απο εμάς. Εγω προσωπικά, στέλνω πάντα το βιογραφικό μου μαζί με φωτογραφία και θεωρώ ότι έτσι είναι το σωστό, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ισχύει για όλους. Καταρχήν η φωτογραφία στο βιογραφικό βοηθά τον συνεντευξιαστή να συνδέσει στην μνήμη του το πρόσωπο του ατόμου που πήρε συνέντευξη. Μετά απο μερικές εβδομάδες που θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των συνεντεύξεων, είναι δύσκολο να θυμάται κάποιος όλα τα πρόσωπα με τα οποία μίλησε, οπότε έχοντας την φωτογραφία η σύνδεση γίνεται άμεσα και ειδικά αν έχετε κάνει θετική εντύπωση στην συνέντευξη τότε οι πιθανότητες είναι με το μέρος σας.

Επίσης το αν θα βάλει κάποιος την φωτογραφία του ή όχι εξαρτάται και απο την αγγελία που απευθύνεται… Δηλαδή αν πρόκειται για θέση πωλητή, τότε θεωρώ ότι είναι απαραίτητο. Αν όμως πρόκειται για θέση προγραμματιστή Η/Υ τότε ίσως να μην χρειάζεται.

Πολλοί θεωρούν ότι το να ζητάει κάποιος φωτογραφία σε μια αγγελία σημαίνει ότι δεν ψάχνει μόνο για υπάλληλο…, αυτό θεωρώ πως είναι μύθος, οι σοβαρές επιχειρήσεις το κάνουν για διαδικαστικούς λόγους αλλά και για να έχουν εικόνα για το άτομο που διαβάζουν στο βιογραφικό. Να σας φέρω ένα απλό παράδειγμα που μπορεί να συμβεί σε όλους μας. Αν χρειάζεστε νταντά για να προσέχει τα παιδιά σας θα δημοσιεύσετε μια αγγελία στην οποία θα περιγράφετε την ιδανική υποψήφιο. Αν δεν ζητήσετε να στείλουν και φωτογραφία μαζί με τα βιογραφικά τότε ενδεχομένως θα λάβετε αρκετά που θα έχουν και ακόμη περισσότερα που δεν θα έχουν.

Η ερώτηση μου είναι η εξής: Σε ποιά βιογραφικά θα απαντούσατε άμεσα; Θα χάνατε χρόνο για να τηλεφωνείτε και να κλείνετε ραντεβού με κοπέλες που δεν έχετε ιδέα πως μοιάζουν; (Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, τονίζω πως το θέμα της εμφάνισης είναι τελείως σχετικό και ο καθένας βγάζει τα δικά του συμπεράσματα σύμφωνα με την δική του αισθητική, την προσωπική του εκτίμηση και με συγκεκριμένα κριτήρια).

Σκεφτείτε λοιπόν, τον χρόνο που θα χάνατε, διότι ναι μεν θα είχατε ολοκληρωμένη άποψη για τα προσόντα του υποψηφίου, αλλά δεν θα είχατε καμία εικόνα για το άτομο που τα γράφει. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ψάχνετε κάτι άλλο…, νταντά θέλετε, αλλά με την δική σας προσωπική αισθητική και γνώμη. Αν απαντήσετε ειλικρινά θα δείτε ότι κάπως έτσι λειτουργεί και η κάθε εταιρεία που ζητάει απαραίτητα φωτογραφία.

Αν λοιπόν αποφασίσετε να ολοκληρώσετε το βιογραφικό σας με μια φωτογραφία τότε θα πρέπει να την επιλέξετε προσεκτικά. Η φωτογραφία θα πρέπει να είναι κατάλληλη για επαγγελματική χρήση, αυτές του διαβατηρίου είναι μια καλή λύση ή οποιαδήποτε άλλη που σας εμφανίζει σοβαρό και σας κάνει να φαίνεστε επαγγελματίας. Επίσης η φωτογραφία θα πρέπει να είναι σε καλή ανάλυση, όχι θολή και με διάφορα χαριτωμένα σχέδια στο περίγραμμα.

Αποφύγετε οπωσδήποτε φωτογραφίες διακοπών με μαγιό, απο νυχτερινές εξόδους, απο γλέντια, με φόντο άπειρα μπουκάλια κρασιού, με φίλους ή ακόμη χειρότερα. κομμένη με χαρτοκόπτη γύρω απο το σώμα σας, με σέξυ ύφος και στυλάκι ή σε κάποιο κρεββάτι…!!! (Δεν υπερβάλω, έχω δει βιογραφικά που είχαν φωτογραφίες με όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά…!!!!).

Τέλος φροντίστε η φωτογραφία να είναι πρόσφατη, όχι δεκαετίας (όπου επίσης έχω δει κάποια βιογραφικά που μου θύμισαν την ταινία “Ρόδα, τσάντα και κοπάνα”). Δεν θέλετε να βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση να σας κοιτάνε περίεργα στην συνέντευξη γιατί πολύ απλά περίμεναν κάποιον άλλον…!!!!