Σε προηγούμενο άρθρο έχω αναλύσει τις πιθανές ερωτήσεις που μπορεί να σας γίνουν σε μια συνέντευξη. Παρακάτω σας αναφέρω ερωτήσεις που θα μπορούσατε να κάνετε εσείς αν έρθει η στιγμή που θα ακούσετε απο τον αξιολογητή σας το εξής:

«Έχετε κάποιες ερωτήσεις για εμάς;»

Η συγκεκριμένη ερώτηση είναι πολύ σημαντική. Είναι σαν να σας ρωτάνε με διαφορετικό τρόπο: «Πόσο πολύ ενδιαφέρεστε για την θέση;» ή «Έχετε κάνει κάποια ουσιαστική έρευνα για εμάς;». Αυτό είναι λογικό διότι ειδικά στις μέρες μας, οι εταιρείες κάνουν εκτενή έρευνα για τα άτομα που επιθυμούν να προσλάβουν και με αυτή την ερώτηση μπορούν να διαπιστώσουν αρκετά πράγματα, όπως για παράδειγμα, την ετοιμότητα σας, την ευχέρεια στην επικοινωνία σας και φυσικά τον επαγγελματισμό σας.

Η προετοιμασία είναι το καλύτερο όπλο και σε αυτή την περίπτωση. Σημειώστε περισσότερες απο δύο ερωτήσεις διότι ίσως κατά την διάρκεια της συνέντευξης να σας δώσουν τις απαντήσεις και την στιγμή που θα χρειαστεί να μην έχετε καμία ερώτηση να κάνετε.

Αποφύγετε ερωτήσεις σχετικά με τον μισθό, τις άδειες, τις ημέρες διακοπών της εταιρείας, τα διαλλείματα που δικαιούστε κατά την διάρκεια της ημέρας σας, αν επιτρέπεται το κάπνισμα στους χώρους εργασίας και γενικά ανάλογες ερωτήσεις που θα φέρουν σε δύσκολη θέση τον αξιολογητή ή που θα σας απαντηθούν αργότερα αφού σας προσλάβουν.

Οι ερωτήσεις που θα ετοιμάσετε είναι καλό να έχουν σχέση με το αντικείμενο που ασχολείται η εταιρεία καθώς επίσης με τις ευθύνες της θέσης, τον χρόνο εκπαίδευσης ή ακόμη ερωτήσεις που έχουν σχέση με τους μελλοντικούς στόχους της επιχείρησης.

Παρακάτω ακολουθούν 13 προτεινόμενες ερωτήσεις:

1) Ποιά χρονολογία ξεκίνησε η εταιρεία;

2) Θα μπορούσατε να μου πείτε περισσότερα για την ιστορία της εταιρείας σας;

3) Στο τμήμα που ενδιαφέρεστε να προσλάβετε νέο άτομο, πόσα άτομα απασχολούνται αυτή την στιγμή;

4) Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της εταιρείας σας έναντι του ανταγωνισμού;

5) Σε ποιόν θα αναφέρεται το άτομο που θα προσλάβετε;

6) Έχω παρακολουθήσει τα νέα προϊόντα που έχετε κυκλοφορήσει στην αγορά και θα ήθελα να σας ρωτήσω αν πορεία τους είναι ανοδική;

7) Που βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας;

8) Ποιός είναι ο χρόνος εκπαιδευσης του ατόμου που θα προσλάβετε;

9) Υπάρχει συγκεκριμένο «job description» για την θέση που θέλετε να καλύψετε;

10) Πόσα άτομα απασχολεί η επιχείρηση σας συνολικά;

11) Η εταιρεία απο όσα διάβασα στην ιστοσελίδα σας έχει συγκεκριμένους στόχους & αξίες… Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ο «τάδε» στόχος που αναγράφετε. Υποθέτω πως έχετε μεγάλη εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. (Μπορείτε να μην κάνετε άμεσα ερώτηση, αλλά να αναφέρετε ένα θέμα που διαβάσατε για να ανοίξετε μια σύντομη αλλά κατά τα άλλα ενδιαφέρουσα συζήτηση).

12) Θα αντικαταστήσει κάποιο άτομο αυτός που θα προσλάβετε ή κάνετε επέκταση του τμήματος;

13) Ποιά είναι τα επόμενα στάδια σχετικά με την διαδικασία επιλογής του υποψήφιου; Είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζω;

Προετοιμαστείτε σύμφωνα με τις παραπάνω ερωτήσεις ή με όποιες άλλες πιστεύετε ότι ταιριάζουν στην θέση εργασίας που απευθύνεστε και θα κερδίσετε τις εντυπώσεις. Μην ξεχνάτε, ότι εκτός απο την προετοιμασία, απαραίτητα στοιχεία για μια πετυχημένη συνέντευξη είναι και η αυτοπεποίθηση, ο δυναμισμός και το χαμόγελο σας!