Το βιογραφικό σημείωμα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία στη διαδικασία αναζήτησης εργασίας. Η δημιουργία του έχει ιδιαίτερη σημασία διότι αυτό είναι που θα δει πρώτα απο όλα ο πιθανός εργοδότης σας. Αν κάνετε μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο θα δείτε πως υπάρχουν χιλιάδες σελίδες με συμβουλές για το τι να κάνετε και τι να μην κάνετε, τι να γράψετε και τι να αποφύγετε.

Εννοείται πως είναι αρκετά δύσκολο να ακολουθήσετε όλες τις συμβουλές που θα διαβάσετε, το θέμα είναι, αυτά που θα γράψετε να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και να βγάζουν την ειλικρινή σας εικόνα. Αυτό το αναφέρω διότι έχω δει βιογραφικά που υποτιμούσαν τις ικανότητες του υποψηφίου, αλλά έχω δει επίσης και βιογραφικά που ενώ περιέγραφαν τον «σούπερ» επαγγελματία, με τις «σούπερ» σπουδές, ενδιαφέροντα, χόμπυ και φυσικά την αντίστοιχη καταπληκτική προϋπηρεσία, με έκαναν να προσγειωθώ απότομα όταν γνώρισα αυτό το άτομο απο κοντά και μετά απο κάποιες απλές και βασικές ερωτήσεις αναρωτήθηκα μήπως έχει δίδυμο αδερφό!

Ίσως οι περισσότεροι απο εσάς να τηρείτε τους βασικούς κανόνες σύνταξης ενός βιογραφικού, πίστεψτε με όμως, υπάρχει πολύς κόσμος που αγνοεί βασικές αρχές σχετικά με αυτό και είναι ο βασικότερος λόγος που γράφω το συγκεκριμένο άρθρο.

Ουσιαστικά, το βιογραφικό σημείωμα είναι μια συνοπτική παρουσίαση των σπουδών, των γνώσεων, των ικανοτήτων σας αλλά και των επαγγελματικών εμπειριών σας. Η σύνταξη του είναι κάτι προσωπικό, δεν είναι κάτι που αντιγράφεται και στόχος της δημιουργίας του είναι να σας δώσει το δικαίωμα να περάσετε στο επόμενο βήμα, αυτό της προσωπικής συνέντευξης.

Μην ξεχνάτε πως ότι γράψετε, κάποια στιγμή θα χρειαστεί να τα επιβεβαιώσετε, είτε στην διαδικασία της συνέντευξης είτε απο συστάσεις που πιθανόν να σας ζητήσουν (και δεν αναφέρομαι στις έτοιμες επιστολές που υπάρχουν σε πληθώρα στο διαδίκτυο, αναφέρομαι σε πιθανά τηλεφωνήματα που θα κάνει ο υποψήφιος εργοδότης σας για να διασταυρώσει το όσα γράφετε).

Το βιογραφικό σημείωμα είναι απαραίτητο εργαλείο για τις επιχειρήσεις διότι είναι ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος για να συλλέξουν πληροφορίες απο τους υποψηφίους. Εκτός απο τις γνώσεις σας θα επεξεργαστούν τον τρόπο με τον οποίο γράφετε & εκφράζεστε. Ο χρόνος που αφιερώνουν για το κάθε βιογραφικό στο αρχικό ξεκαθάρισμα είναι ελάχιστος και αυτό σημαίνει ότι το περιεχόμενο του πρέπει να είναι σωστά δομημένο, οι πληροφορίες να είναι χρονολογικά σωστά τοποθετημένες και φυσικά το στήσιμο και η εμφάνιση να μην κουράζει με φλυαρίες (σχεδιάκια, περιέργες γραμματοσειρές κτλ.) αλλά να προδιαθέτει τον ενδιαφερόμενο να θέλει να μάθει περισσότερα για εσάς.

Απο προσωπική εμπειρία σε προηγούμενη εργασία μου, όπου έπρεπε να καλυφθεί μια θέση, λάβαμε πάνω απο 300 βιογραφικά και αφού τα εκτυπώσαμε, ο υπεύθυνος αφιέρωνε λιγότερο απο 30 δευτερόλεπτα στο καθένα…! Απλά κοιτούσε συγκεκριμένα σημεία και τα ξεχώριζε σε δυο στοίβες πάνω στο γραφείο του… Είναι σίγουρο ότι αν  θέλετε το βιογραφικό σας να είναι στην πλευρά με τα “ναι” θα πρέπει να δημιουργήσετε  ένα βιογραφικό που θα μιλάει απο μόνο του και θα προωθεί τον εαυτό σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!