Υπάρχουν 5 κανόνες που είναι απλοί, δεν κοστίζουν και η εφαρμογή τους μπορεί να σας φέρουν όχι ένα αλλά πολλά βήματα πιο κοντά στην διεκδίκηση μιας θέσης εργασίας.

1. Να είστε θετικοί με όλους και να διατηρείτε το χαμόγελο σας! Είναι πιο εύκολο απο ότι ακούγεται, θα βοηθήσει εσάς αλλά και τους ανθρώπους που είναι κοντά σας. Μην το βάζετε κάτω και προσπαθήστε να διατηρείτε καλή και σταθερή διάθεση. Ποτέ δεν ξέρετε που μπορεί να συναντήσετε τον επόμενο εργοδότη σας (μπορεί στην ουρά του ταμείου στο σούπερ μάρκετ ή ακόμη στην στάση περιμένοντας το λεωφορείο). Η γκρίνια και η «κλάψα» φθείρει εσάς και απομακρύνει τους γύρω σας.

2. Ρίξτε μια δεύτερη, μια τρίτη και μια τέταρτη ματιά στο βιογραφικό σας! Διαβάστε το βιογραφικό σας ξανά και ξανά, δώστε το σε κάποιον που εμπιστεύεστε και ζητήστε την γνώμη του. Ίσως να σας έχει ξεφύγει κάτι, ίσως να μην είστε ξεκάθαροι σχετικά με την προϋπηρεσία σας ή ίσως απλά πρέπει να προσαρμόσετε την διάταξη του. Μπορεί να μην χρειάζεται τίποτα απο τα παραπάνω αλλά αξίζει τον κόπο να το ξαναδείτε!

3. Δικτυωθείτε αλλά μη ξεχνάτε τις παλιές “καλές” τεχνικές! Τι εννοώ με αυτό; Έχετε στείλει το βιογραφικό σας σε αμέτρητες διευθύνσεις, δεν έχετε λάβει καμία απάντηση και δεν σας έχει καλέσει κανείς για συνέντευξη ακόμη και 3 μήνες μετά; Πόσα τηλεφωνήματα κάνατε για να ρωτήσετε την εταιρεία που σας ενδιαφέρει αν έλαβε το βιογραφικό σας ή αν καλύφθηκε η θέση που ζητούσαν στην αγγελία; Βγείτε απο το σπίτι, κάντε γνωριμίες και κάνετε γνωστό ότι είστε διαθέσιμοι για εργασία. Περάστε απο τις εταιρείες που σας ενδιαφέρουν και ζητήστε να μιλήσετε με κάποιον υπεύθυνο για τα θέματα προσωπικού, ίσως να μην σας δεχτούν άμεσα αλλά δεν έχετε να χάσετε τίποτα απολύτως, ίσα ίσα που θα δείτε και τον εργασιακό τους χώρο για να έχετε πιο ολοκληρωμένη άποψη. Τι λέτε μήπως να ξεσκουριάσετε λίγο;

4. Πιστέψτε στον εαυτό σας! Αν δεν το κάνετε πρώτα απο όλα εσείς μην απορείτε γιατί δεν το κάνουν οι άλλοι. Το να έχει κάποιος αυτοπεποίθηση είναι ένα προσόν που είναι ανεκτίμητο και μπορεί να καλύψει πιθανά κενά στο βιογραφικό σας. Μπορεί να μην έχετε μεγάλη εργασιακή εμπειρία αλλά αν κατά την διάρκεια της συνέντευξης δείξετε ότι πιστεύτε στις ικανότητες σας και σε αυτά που λέτε ότι μπορείτε να κάνετε , να είστε σίγουροι πως θα εκτιμηθεί πάρα πολύ!

5. Εθελοντισμός! Το να μένετε κλεισμένοι στο σπίτι σας πίσω απο έναν υπολογιστή δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα, ο εθελοντισμός (ειδικά στην εποχή μας) χρειάζεται παντού! Ρωτήστε στο δήμο που ανήκετε ή στο Κ.Ε.Π τις περιοχής σας, ίσως υπάρχει κάτι που θα γεμίσει τον χρόνο σας και θα φορτίσει τις μπαταρίες σας διότι θα αισθανθείτε χρήσιμοι και θα ανεβάσετε το ηθικό σας. Επιπλέον είναι κάτι που μπορείτε να το προσθέσετε στο βιογραφικό δείχνοντας ότι είστε δυναμικοί, ότι νοιάζεστε για τα κοινά και σας αρέσει να είστε απασχολημένοι πάντα με κάτι.

Τι λέτε λοιπόν; Με λίγο περισσότερο χαμόγελο και θετικότητα στην συμπεριφορά σας, με μια δεύτερη ματιά στο βιογραφικό σας, βγαίνοντας απο το σπίτι για να κάνετε γνωριμίες, πιστεύοντας στο εαυτό σας και μια εθελοντική ομάδα μπορούν να αλλάξουν τα πάντα, δεν κοστίζουν σχεδόν τίποτα και μπορεί να σας ανοίξουν πόρτες που πριν παρέμεναν ερμητικά κλειστές!